Ingatlanfelújítás előtt ezeket érdemes végiggondolni

Érdemes pontos tervezéssel készülni már az ingatlanfelújítás előtt, hiszen már itt eldőlhet, milyen lesz a végeredmény.

Ha egy lakás vagy egy iroda már nem túl modern, nem felel meg a megváltozott igényeknek, esetleg nem olyan tetszetős a belső terek kinézete, mint amilyenre a tulajdonosok vágynak, ott bizony felmerül a változás igénye. Lássuk, mi mindent érdemes átgondolni ingatlanfelújítás előtt, hogy a végeredmény tényleg olyan legyen – mind szépségben, mind pedig funkcióban –, amilyenre vágyunk!

Ingatlanfelújítás előtt: 10 pont, amit érdemes végiggondolni a siker érdekében

1. Elhatározás: Minden ezzel kezdődik. Vagy akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy addig semmi nem kezdődik el, míg el nem döntjük, hogy bizony, eljött az ingatlanfelújítás ideje.

2. Határidő: Ha már az elhatározás után kitűzünk egy határidőt, nemcsak mi fogjuk tudni mihez tartani magunkat, hanem eleve így tudunk majd szakembert keresni a feladatokra.

3. Állapotfelmérés: Mielőtt kalapácsot vagy ecsetet ragadunk, mérjük fel az állapotokat. Nézzük meg, milyen állapotban van a víz- és villanyhálózat, és mi a helyzet energetikai szempontból. Gondoljuk át, hányan vagyunk és hogyan, mire használjuk a belső tereket. Ebből a szempontból mi praktikus és mi nem, mi az, amin változtatni kell (például falak áthelyezése, burkolatok cseréje, víz, fűtés és villanykiállások esetleges áthelyezése, stb.). Írjuk vagy rajzoljuk le, a lényeg, hogy objektíven lássuk a teljes képet.

4. Döntés: Ezt követően határozzuk el, pontosan mit szeretnénk: teljes felújítást, vagy csak egy helyiség (konyha, fürdő, hálószoba, stb.) fejújítását.

5. Lista: Ha megvan, mit szeretnénk felújítani, határozzuk meg pontosan az elvárásokat és a célokat. Az a szakembereknek kevés lesz, hogy modern, minimalista fürdőszobát szeretnénk, ők részleteket kérnek majd mind a berendezések pontos helyét, mind az alapanyagokat tekintve.

6. Alapanyagok: Írjuk össze, hol milyen alapanyagokat szeretnénk látni a felújított területen, illetve mi az, ami esetleg nehezen beszerezhető. Kalkuláljuk be, hogy erre több időt kell hagyni.

7. Részletek: Figyeljünk a részletekre, például ne felejtsük el, hova tennénk az elektromos csatlakozásokat, illetve szóljunk a szakembernek, ha növelni akarjuk ezek számát.

8. Pénzügyek: A pénzügyi tervezés, költségtáblázat készítése az egyik legfontosabb pont, amelyre ingatlanfelújítás előtt mindenképpen muszáj elég figyelmet fordítani. Illetve ne feledjük a legalább +15-20% tartalék bekalkulálását, arra az esetre, ha közbejönne valami.

9. Engedélyek, szabályok: Nézzünk utána, milyen engedélyekre lesz szükség a felújításhoz, vagy – például egy lakóközösségben – milyen szabályokhoz kell tartani magunkat az ingatlanfelújítás során. Ezeket szem előtt tartva elég nagy kellemetlenségektől tudjuk megkímélni magunkat.

10. Szakemberek: Egy kisebb falfelület átfestéséhez nem feltétlen hívunk szakembert, de egy teljes hálószoba-átalakítás esetén már más a helyzet. Ilyenkor több területről érkező szakemberekre is szükség lehet, akiket nemcsak le kell szervezni, hanem arra is figyelni kell, hogy a megfelelő sorrendben kövessék egymást. Ha egy valaki csúszik a munkával, az a teljes munkafolyamatra hatással lesz. Ez feszültségeket szül, és nem ritkán rémálommá teszi a felújítást. Ezt segíthet megkerülni egy generálkivitelező, illetve érdemes átgondolni annak lehetőségét is, hogy egy hozzáértő céget bízunk meg a felújítás lemenedzselésével.

Minőségi ingatlanfelújítás hatékonyan, stresszmentesen

Nagyobb volumenű felújításoknál kincset ér a szakértő segítség: mi, az Alianténál komplex megoldásainkkal igyekszünk a lehető leggyorsabban, problémamentesen és a tőlünk elvárt kiváló minőséget hozva felújítani ingatlanát úgy, hogy álmai lakásává, irodájává vagy más típusú ingatlanává válhasson.

Ön megosztja velünk álmait, mi pedig megvalósítjuk azokat. Szakértő csapatunk nagy tapasztalattal, az Ügyfelek igényei felé értő figyelemmel fordulva várja megkeresését.